Ripsienpidennysten kotihoito – miten ja millä?

Kastellut ripset
Kastellut ripset

Ripsienpidennykset ovat nykyään osa yhä useamman arkilookkia. Uusille käyttäjille saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, ettei ripsienpidennysten hoito lopu huoltopenkistä poistuessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana tietous ja tutkimus ripsienpidennyksistä ja niissä käytettävistä liimoista on lisääntynyt ja ripsimaailma on kokenut isojakin muutoksia. Vielä alle kymmenen vuotta sitten ripsiä tuli varoa hinnalla millä hyvänsä, niitä ei harjailtu turhaan ja vedenkin käyttöä pesuun ohjeistettiin välttämään mahdollisuuksien mukaan. Ripsien kastelu huollon jälkeen oli kiellettyä 24-48h laiton jälkeen. Nykyaikana kaikki nämä on todistettu vääräksi ja pidennyksille ja iholle jopa haitalliseksi toiminnaksi.

Miten ripsienpidennyksiä sitten hoidetaan?

Ripsienpidennysten hoito alkaa heti laiton tai huollon jälkeen. Ammattitaitoiselta tekijältä saat kirjalliset ohjeet tai löydät ne hänen kotisivuiltaan, jotta voit kerrata ne aina kun tuntuu että jokin on unohtunut.

Tärkeintä ripsienpidennysten hoidossa on niiden päivittäinen pesu ripsienpesuvaahdolla. Päivittäisen pesun on tutkittu itseasiassa parantavan niiden pysyvyyttä kun ylimääräinen lika ja öljy eivät keräänny ripsirajaan ja haurastuta ripsiliiman sidosta. Herkkäsilmäisiä asiakkaita jopa suositellaan pesemään ripset heti laiton jälkeen, jolloin viimeisetkään liimahöyryt eivät ärsytä silmiä. Nykyajan liimat kuivuvat kuitenkin erittäin nopeasti, eivätkä ne siksi vaadi enää päivien varoaikoja kastelun kanssa. Useimmat tekijät käyttävät nanomisteriä (eli sumuttavat kevyesti vesihöyryä) tai bond-aineita (sivellään ripsiin mikrotikulla laiton päätteeksi) nopeamman kuivumisen ja paremman pysyvyyden takaamiseksi.

Moni kärsii keväisin ja kesäisin pahoista katupölymääristä ja erilaisista allergioista. Tällöin ripset voi hyvin pestä kaksikin kertaa päivässä, sillä se ei kuluta ripsiliimaa millään lailla ja auttaa silmien oloa huomattavasti, kun lika ja pöly eivät kulje mukana koko vuorokautta ripsissä. Kahdesti päivässä pesu on erittäin hyvä myös silloin kun sinulla on erityisen rasvoittuva iho. Rasvoittuva iho vaikuttaa ripsiliiman kestävyyteen ja voit näin parantaa omaa pysyvyyttäsi.

Ripset tulee pestä aina heti hikoilun jälkeen, oli kyseessä sitten saunominen, hikiliikunta tai vaikka kesähelteessä oleskelu. Samoin uimisen ja itkemisen jälkeen ripset on hyvä pestä. Pese ripset myös siitä huolimatta, että olet ne aiemmin jo pessyt! Oikein asennetut pidennykset eivät rasitu pesusta, sillä se nimenomaan parantaa niiden pysyvyyttä.

Lue lisää ripsien pysyvyyteen vaikuttavista tekijöistä ja huolloista tästä artikkelista.

Esimerkiksi nämä ammattilaisten käyttämät ja suosittelemat ripsienpidennysten pesuun suunnitellut pesuvaahdot löydät Ihollesi verkkokaupasta.

Miten ripsienpidennykset pestään?

  1. Ravista käyttämäsi ripsivaahto hyvin, jotta ainesosat sekoittuvat. 
  2. Pumppaa kädellesi 1-2 pumppausta vaahtoa ja levitä sormin tai pesusiveltimellä ripsille.
  3. Sivele ripsivaahtoa kuidun suuntaisesti tyvestä kärkeen pesusiveltimellä – älä pelkää pestä reippaasti, jotta ripsityvi puhdistuu kunnolla! Pese ripsien lisäksi koko silmänympärysalue.
  4. Huuhtele runsaalla lämpimällä vedellä useita kertoja, jotta kaikki vaahto poistuu ripsistä. Kuivaa talouspaperiin tai puhtaaseen pyyhkeeseen. Myös hiustenkuivaimen kylmäilma -painike on kätevä kuivaukseen, kunhan muistat kuivata tarpeeksi kaukaa, etteivät kuidut lämpeä liikaa ja menetä muotoaan.
  5. Harjaa ripset kun ne ovat täysin kuivuneet.

Miksei ripsien pesuun käy tavallinen markettivaahto?

Ammattilaisten myymät ripsienpesuvaahdot on kehitetty nimenomaan ripsienpidennysten pesuun ja edistämään ripsien hyvinvointia. Ne ovat tehokkaita putsausaineita ja saattavat sisältää jopa pieniä määriä kevyesti desinfioivia aineita, kuten teepuuöljyä. Pesuvaahdon tehtävä on siis yksinkertaisesti puhdistaa ripset tehokkaasti.

Usein kysytään miksei marketista ostettava öljytön pesuvaahto käy ripsien pesuun. Vastaus on yksinkertainen: ne eivät ole tarkoitettu ripsille, vaan kasvoille. Kasvojen pesuun tarkoitetut pesuvaahdot ovat usein hoitavia ja sisältävät kaikenlaista ylimääräistä, josta pidennykset eivät pidä. Tällainen aine on esimerkiksi klyseriini eli clyserin. Se on usein käytetty kosteuttava aineisosa, jota myös ripsienpesuvaahdoista löytyy. Ripsienpuhdistusaineissa sen määrä koko vaahdosta on olematon verrattuna kasvojenpesuaineeseen, jossa tähdätään kosteuttavaan vaikutukseen. Klyseriinillä on tapana jäädä kalvoksi pidennysten pinnalle, jolloin se sumputtaa volyymiviuhkoja ja vaikuttaa negatiivisesti pysyvyyteen.

Markettikasvovaahtoon verrattuna 15-30€ hintainen ripsivaahto saattaa tuntua aluksi kalliilta, mutta ne kestävät koostumuksensa takia paljon pidempään ja ovat ainoa tae kunnolliselle ripsien puhtaudelle. Useimmiten ripsienpidennyksillä ei ole voimassa olevaa takuuta, ellet huolla niitä niille tarkoitetulla pesuvaahdolla.

Mikä ripsivaahto on paras?

Ripsienpesuvaahtoja on todella montaa merkkiä: on suomalaista vegaanivaahtoa ja halvempaa virolaista sitrusvaahtoa. Mitä sitten kannattaa ostaa ja mikä on se paras vaahto? 

Tähän ei voi kukaan antaa suoraa vastausta. Ripsienpesuvaahtojen inc eli sisältö ovat usein lähes samanlaisia pohjiltaan, isoimmat erot löytyvät vaahtojen paksuudesta ja tuoksuista. Joku tykkää kevyemmästä vaahdosta, joku paksusta rikkaasta vaahdosta. Jollakulla teepyyöljyä sisältävä vaahto kuivattaa luomia, toisella se ei tee mitään. Parhaiten sinulle sopivan vaahdon löydät siis kokeilemalla!

Vastaa