Mikä on ihotyyppini? Millaisia tuotteita minun kannattaa ostaa?

Tuntuuko oikeiden tuotteiden löytäminen vaikealta? Etkö tiedä ihotyyppiäsi? Lue tästä helpot vinkit oman ihotyypin tunnistamiseen!

Yleisimmät ihotyypit ja niiden tunnistaminen:

  • Normaali iho: Normaali iho ei kärsi isoista ongelmista, mutta se ei tarkoita ettei iho tarvitsisi huolehtimista. Normaalissa ihossa ei ole tavallisesti epäpuhtauksia, kuten mustapäitä, mutta sekin voi kärsiä ihon hetkellisestä stressitilasta, joka usein näkyy näppylöinä. Se myös saattaa kuivua hetkellisesti esimerkiksi talvella jos kosteutus ei ole kunnossa.
  • Kuiva iho: Iho näyttää ja tuntuu kuivalta. Se usein myös hilseilee ja kiristää, sekä  punoittaa. Iho reagoi nopeasti ulkoilman muutoksiin, kuten ilmojen viilenemiseen loppusyksystä. Kuivasta ihosta puuttuu kokonaan lipidejä eli ihon tuottamia rasva-aineita, jolloin kuivuus ei ole pelkkää pinnallista kuivuutta.
  • Sekaiho: Suomessa yleisimmin esiintyvä ihotyyppi on pintakuiva sekaiho, jota ilmastomme aiheuttaa. Iho on epäpuhdas T-alueelta (otsa, nenä, leuka) ja kiiltelee päivän aikana, mutta se on usein myös jopa hilseilevä varsinkin talviaikaan ohimoiden ja poskien alueelta. Ihossa on paljon mustapäitä ja huonosti hoidettuna tai stressaantuneena myös muita näppyjä. Oikein hoidettu sekaiho voi olla yllättävän tasainen ja siisti.
  • Öljyinen/rasvainen iho: Iho kiiltää ja on öljyinen. Iho on usein myös paksuhko ja samea ja sen huokoset ovat suurentuneet, mikä näkyy usein hyvin poskien alueella. Öljyisyys johtuu talin eli luonnollisen kosteutusmekanismin liikatuotannosta. Öljyinen iho voi olla myös kuiva, jolloin vasten odotuksia nimenomaan kosteutuksen lisääminen hillitsee talin tuotantoa eli ihon kiiltelyä.

Muita ihosta käytettyjä termejä:

  • Herkkä iho: Iho reagoi herkästi erilaisiin aineisiin tai kosketukseen. Se on myös herkkä ulkoilman muutoksille, kuten kylmälle, tuulelle ja auringolle. Iho punoittaa usein ja väärin hoidettuna iho saattaa tuntua kireältä, sekä kutista. Useampi ihotyyppi voi olla herkkä.
  • Anti-Age: Anti-Age termiä käytetään ikääntyneestä ihosta. Yleensä ikääntyvästä ihosta puhutaan 40+ ikävuoden jälkeen, mutta markkinoilla on myös nuoremmille suunnattuja niin sanottuja esi/ensi Anti-Age tuotteita. Iän myötä ihon toiminnot, kuten elastiinin ja kollageenin tuotanto heikkenevät ja iho alkaa menettää kimmoisuuttaan ja juonteet lisääntyvät. Iho usein myös kuivenee ja alkaa punoittaa herkemmin.
  • Epäpuhdas iho: Useimmiten epäpuhdas iho on sekaiho tai öljyinen iho, mutta myös normaali tai kuiva iho voi väliaikaisesti olla epäpuhdas. Epäpuhtaalla iholla tarkoitetaan ihoa, jossa esiintyy epäpuhtauksia, kuten mustapäitä ja finnejä. Kaikkia ihotyyppejä ei koskaan saa näppylättömiksi, sillä se kuuluu ihotyyppiin, mutta niiden kuntoon voidaan vaikuttaa huomattavastikin oikealla hoidolla.

Jäikö ihotyyppi vielä tunnistamatta tai koet olevasi yhdistelmä montaa ihotyyppiä? Olet tervetullut kauneushoitolaan Taka-Töölöön kasvohoitoon, jolloin katsotaan tarkemmin ihotyyppisi ja täsmätuotesuositukset.

Vastaa