Ihokarvojen sokerointi

Ihokarvojen sokerointi

Sokerointi ei suinkaan ole uusi keksintö karvanpoistoon kuten usein luullaan. Tämä karvanpoistomenetelmä on peräisin muinaisilta faaraoiden ajoilta, jolloin karvattomuus orjien keskuudessa oli merkki puhtaudesta. Sokerointi on myös nykyään käytetyin ja yleisin karvanpoistomenetelmä, toki tekniikka ja koostumus ovat kehittyneet jonkin verran vuosien varrella.

Sokerointi on jokaiselle ihotyypille (myös atooppiselle iholle) ja ikäryhmälle (poislukien bikinialueen sokeroinnit) sopiva karvanpoistomenetelmä, jossa häiritsevät ihokarvat poistetaan sokerimassan avulla. Sokeri on tahmea, sormenpäissä työstettävä sitkeä massa, jonka hoitaja levittää hanskalla suojatulla kädellä alueelle, jolta karvat poistetaan. Massaa levitetään useamman kerran, jotta se tarttuu hyvin karvoihin. Tämän jälkeen sokerimassa irrotetaan iholta flikkaukseksi kutsutun ranneliikkeen avulla. Sokeroinnissa ei siis tavallisesti käytetä apuna spaatteleita (puutikkuja) tai lappuja, vaikka tällaisia kuluttajaystävällisempiä menetelmiä on myös tullut markkinoille. Sokerimassa koostuu luonnollisista aineista, kuten vedestä, sokerista ja sitruunamehusta. Massa on täysin luonnollinen ja sitä voi vaikka syödä!

Sokeroinnin avulla ihokarvoja voidaan poistaa lähes kaikilta alueilta: selkä, bikini, kainalot, sääret, rinta jne. Yleisimmät naisten sokeroinnit ovat brasilialainen, kainalot ja sääret, kun taas miehet tykkäävät pitää selkänsä pehmeänä ja karvattomana. Nykyään myös miehet käyvät paljon brasilialaisessa sokeroinnissa, mutta edelleen harva hoitola tekee käsittelyjä miehille sen haastavuuden takia. Jos olet kiinnostunut tällaisesta käsittelystä, kannattaa aina olla yhteydessä hoitolaan ja tiedustella onko kyseinen palvelu heillä saatavilla, sillä ajanvarauksessa näkyvä brasilialainen on yleensä rajattu naisille.

Sokerointi, sheivaus ja vahaus

Syitä sokeroinnin suureen suosioon ovat sen edut muihin karvanpoistotekniikoihin verrattuna. Ainainen sheivaus ärsyttää ihoa ja useat kärsivät jatkuvista punaisista pilkuista ja arkuudesta sheivatulla alueella. Sheivatessa pehmeä tulos on myös kovin nopeasti poissa ja sheiveriin tartutaankin lähes päivittäin. Jokapäiväinen ärsytys aiheuttaa punaisten pilkkujen lisäksi myös usein isompia tulehduksia, joista on vaikea päästä eroon.

Perinteinen lämminvahaus on lähes kaikille tuttu menetelmä joko kotoa tai hoitolasta. Siinä vaha levitetään lastan avulla iholle ja kiskaistaan irti vahalapun avulla. Tätä vahausta saa nykyään vähemmän hoitoloista sen aiheuttaman ihoärsytyksen ja katkeilleiden karvojen takia, jolloin tulos ei ole hyvä ja pitkäaikainen. Hyvin harvalle vahaus ei aiheuta minkäänlaista ärsytystä iholla. Yhä useampi on myös allerginen vahan ainesosille ja iho saattaa jopa turvota käsittelyn jälkeen. Onneksi myös vahat ovat kehittyneet ja uusia koostumuksia tulee markkinoille aika ajoin. Nykyään sokerin rinnalla suositaankin kuumavahaa, jota työstetään ilman lappuja. Kuumavaha on suosittu etenkin kasvojen alueen karvojen poistossa.

Miksi vaha sitten ärsyttää ihoa enemmän kuin sokerointi? Näissä karvanpoistotekniikoissa on kaksi oleellista eroa: vesiliukoisuus ja vetosuunta karvaa irrottaessa. Sokeri on täysin luonnollista ja vesiliukoista ainetta, jolloin se tarttuu levittäessä vain karvoihin ja kuolleeseen ihosolukkoon. Saat siis kuorinnan kaupan päälle. Eläviin solukkoihin massa ei tartu ollenkaan, sillä solu on täynnä vettä. Vaha taas tarttuu kaikkeen mihin sen levittää ja on myös erittäin vaikea siivota, sillä se vaatii oman poistoaineensa. Näin ollen vahatessa iho ärtyy enemmän, sillä kiskaistessa lappua vaha kiskoo myös tervettä ihoasi. Vahatessa karvat poistetaan vastakarvaan vetämällä, kun taas sokeroinnissa kasvusuunnan mukaisesti (kuumavahan voi kuitenkin useimmiten poistaa myös myötäkarvaan). Näin ollen sokerointi ei katko karvoja. Sokeroinnin jälkeen ihohuokosten punoittaminen (punaiset pisteet) on normaalia, osoittaen kohdat joista karvat ovat irronneet. Pisteet katoavat nopeasti käsittelyn jälkeen, viimeistään vuorokauden kuluessa.

Sokeroinnin etuja ovat siis hellävaraisuus, sopivuus jokaiselle ihotyypille ja ikäryhmälle, sekä pitkäkestoinen ja pehmeääkin pehmeämpi lopputulos. Sokerointi myös ajan saatossa ohentaa ja harventaa karvankasvua huomattavasti. Tämä perustuu siihen, että useasti juurineen irrotetun karvan karvatuppi ja ihohuokonen alkavat ikään kuin korjata ja täyttää itseään, jolloin jossain vaiheessa karvalla ei ole enää tilaa kehittyä ja kasvaa. Uusi karva on kasvaessaan kärjestä ohut, jonka takia sänki ei ole tumma tai pistelevä, kuten sheivatessa.

Ennen ja jälkeen sokeroinnin

Ennen sokerointiin tuloa on hyvä muistaa, että karvojen tulee olla vähintään 2mm pitkät. Pituus on yleinen minimi, mutta pitkään sokeroinnissa käyneellä saattaa lyhyempikin karva lähteä helposti, kun taas ensimmäisellä kerralla karva voi vaatia jopa 5mm kasvatuksen. Karvaa ei kuitenkaan kannata kasvattaa liian pitkäksi (yli 1cm), sillä pitkä karva jää sokerimassaan kiinni jo levitysvaiheessa, jolloin se aiheuttaa turhaa nipistelyä. Jos sinulle tulee helposti sisäänkasvaneita karvoja, suositus on myös kuoria iho pari päivää ennen käsittelyä, jolloin tuloksesta saadaan mahdollisimman hyvä. Älä kuitenkaan rasvaa ihoa käsittelypäivänä, sillä se saattaa vaikeuttaa massan kiinnittymistä karvoihin ihon valmistelusta huolimatta. Muista myös rentoutua! Ammattilaisen käsissä sokerointi on turvallista ja nopeaa ja usein myös vähemmän pelottavaa kuin itselleen saattaa uskotella.

Sokeroinnin jälkeen sinun tulee kuoria ja kosteuttaa ihoasi säännöllisesti välttääksesi sisäänkasvaneet karvat. Kuorinta kannattaa suorittaa kerran viikossa, aivan kuten kasvoillesikin teet. Rasvata kannattaa useammin, lähes päivittäin. Jos olet herkkä sisäänkasvaneille, on monella sokerointisarjalla tarjota sinulle erikoistuote kotiin tätä varten. Bikinialue ei ole poikkeus näistä ohjeista. Käytä mahdollisimman hajusteettomia ja helliä tuotteita, etteivät ne ärsytä bikinialuetta. Usein hoitajallasi on myynnissä myös kuorintaan ja kosteutukseen sopivia tuotteita.

Ensimmäisen vuorokauden (24h) aikana käsittelystä, sinun tulee välttää saunaa, hikoilua, uimista ja auringonottoa. Myös kuuma suihku kannattaa vaihtaa hieman viileämpään. Ihohuokosesi ovat käsittelyn jälkeen auki ja mainio reitti infektioille tulla sisään. Hikoilu ja uiminen eivät siis ole suositeltavia tänä aikana, sillä niihin liittyy oleellinen tulehdusriski. Iho on myös vastikään kuorittu ja käsitelty, joten auringonotto ei ole suotavaa heti perään.

Sokeroinnissa käydään oman maun ja oman karvankasvun mukaan 3-6vk välein. Suosituin väli sokeroinneissa on 4vk. Ensimmäisillä kerroilla väli saattaa olla lyhyempi, jos alla on sheivaustausta ja -sänki, sillä kestää noin kolme kertaa, että kaikki sängestä on saatu ulos ja uusi karva alkaa kasvamaan samaa tahtia. Sokeroinnin ohella ei suositellakaan sheivausta, koska silloin tämä kierto alkaa aina alusta.

5 vuotta säännöllisesti sokeroidussa kainalossa paksu musta piikki on vaihtunut ohuen ohueen ja harvassa kasvavaan karvaan.

Video, säärten sokerointi

Vastaa